jueves, 15 de septiembre de 2011

Emili Teixidor

Emili Teixidor i Viladecàs  va nèixer a Roda de Ter (Osona), el 22 de desembre del 1933. Durant els primers anys de la seva formació  va coincidir amb el poeta Miquel Martí i Pol a l'escola del poble, i va iniciar una amistat que ha perdurat al llarg dels anys. Aquests, juntament amb d'altres joves del poble van formar la "Penya Verdaguer", una mena de grup literari que es reunia setmanalment i que li va despertar l'interès per la literatura. 
Un cop llicenciat en Magisteri, durant els primers anys de la seva vida professional va exercir de mestre a la comarca d'Osona. L'any 1958 es traslladà a Barcelona i juntament amb d'altres companys va fundar l'escola Patmos, que encara ara sobresurt per la seva línia de renovació pedagògica. Durant aquest període va continuar la formació acadèmica i va estudiar les titulacions de Dret, Filosofia i lletres i Periodisme. 

Va iniciar la seva producció literària a finals de la dècada de 1960, quan, juntament amb d'altres escriptors com Josep Vallverdú i Joaquim Carbó, van decidir omplir el buit que existia de literatura infantil i juvenil en llengua catalana.
En el 1975 començà a dirigir l'editorial Ultramar, una filial de Salvat, i va deixar la direcció de l'escola que havia fundat. Durant dos anys es va traslladar a París, on dirigeix una revista enciclopèdica de cinema en francès. Allà va aprendre l'ofici d'editor i, quan va tornar a Barcelona, la seva vocació pedagògica el va empenyer a escriure noves novel·les i llibres per a nois i noies. 
També va participar a diferents tertúlies radiofòniques i encara ara col·labora regularment en diverses revistes de pedagogia i als diaris Diari de BarcelonaAvui i El País

A partir de la dècada de 1990 la seva obra es començà a publicar a l'estranger, amb obres traduïdes, a més a més del castellà, al francès, a l'italià i al portuguès. També  va comença a rebre el reconeixement de les institucions, amb quantitat de premis i honors que l'assenyalen com a un dels grans noms de la literatura catalana

L'any 2003 surt publicada la novel·la Pa negre, un gran èxit editorial que ràpidament va passar a considerar-se una obra imprescindible dins el panorama literari català actual i que es troba molt ben rebuda a les portes del cinema, fent d'aquesta una producció encertada i premiada molt gratament en diversos festivals. Amb aquesta novel·la obté els premis Joan Crexells, Lletra d'Or, Premi Nacional de Cultura de Literatura i Maria Àngels Anglada. 


http://www.lletra.com/es/autor/emili-teixidor





No hay comentarios:

Publicar un comentario