miércoles, 28 de septiembre de 2011

Àngel Guimerà (Terra Baixa)

1-Quina és la caracterització que es fa de Manelic per boca de Josep i del mateix Manelic en les escenes III i VI de l'acte I?

En Josep, parla d'en Manelic com d'un xicot una mica beneit, ruc però un tros de pa vingut de les muntanyes, ja que abans era pastor i es passava el dia amb els animals.

2-Resumeix els fets de la vida de la Marta i Sebastià que ells mateixos donen a conèixer en l'escena VIII de l'acte I.
Quina és l'actitud i els desitjos que mostra l'un vers l'altre en aquesta escena?

La Marta explica que ella està “enamorada”, ja que, menciona: -A mi tu no em vas comprar-. Mentre que en Sebastià està entestat en casar-se amb ella perque sino serà desheretat pel seu oncle i no podrà pagar les hisendes de les terres. Encara que desprès mostra un sentiment de possesió cap a ella que pot ser considerat amor o passió, però jo l'interpreto com una part més del seu interès i el seu patrimoni personal, perque a una persona tan cobdiciosa l'amor li es rar.

3-Explica la visió de la “terra baixa” i de la “terra alta” que es dedueix del diàleg de la Marta i el Manelic en les escenes de l'acte II i III.

Segons en Manelic, a la terra alta s'hi pot respirar. Tot te la seva propia essencia(bondadosa, natural) i es més a prop de Déu fent aquest viure, molt més pur. Encanvi la terra baixa és un món ple de malicia, enveja i problemes, no hi ha puresa tot es fosc.

4-En la seva darrera intervenció, Manelic al.ludeix a la mort del llop. Per què? Creus que es reflecteix un canvi en el caràcter i l'actitud de Manelic en els actes II i III respecte al I? Encara que tens poc material per decidir-ho, en quins aspectes concretaries el canvi?

En Manelic relaciona el llop amb en Sebastià, ja que, el llop desde temps inmemorials ha sigut un animal obscur en la literatura i aquí el relaciona amb en Sebastià perque és el personatge més obscur de l'obra.
Efectivament entre els actes II i III respecte a l'I hi ha un canvi total en el que en Manelic de la terra alta es veu convertint-se en un de la terra baixa i per tant, se sent corromput per l'ambient.
Jo, concretaria el canvi en que al principi es veu un Manelic una mica beneit i infantil però cap a l'escena VIII de l'acte II s'el veu més segur de si mateix i fins i tot enfadat, per tant el motiu de canvi a part de la situació, crec que es l'ambient.

No hay comentarios:

Publicar un comentario